Депутат від Партії регіонів Володимир Олійник у своєму законопроекті пропонує доповнити Кримінальний кодекс України статтями, які мають передбачити відповідальність за спам-розсилки.

У пояснювальній записці до проекту Закону автор посилається на досвід США у врегулюванні спаму, і дає наступне визначення: «Спам» представляє собою множинні повідомлення електронної пошти рекламного або порнографічного характеру, а також повідомлення іншого змісту, що використовуються, як правило,  для введення в оману з метою подальшого вчинення шахрайства. До істотних ознак спаму також відносять те, що подібні листи отримувач або не замовляв, або не може відмовитися від їх отримання у подальшому.

Статтею 361-3 (Порушення правил здійснення масових розсилок електронних повідомлень) пропонується передбачити штраф від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження волі від 2 до 5 років, або позбавленням волі до 3 років. Те саме діяння, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або якщо воно спричинило значну шкоду, – карається позбавленням волі від 3 до 6 років. Якщо це спричинило важкі наслідки – позбавленням волі від 5 до 8 років.

Статтею 362-3 (Заподіяння необережної шкоди через порушення правил здійснення масових розсилок електронних повідомлень) пропонується карати штрафом до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, громадськими роботами до 120 годин або виправними роботами до одного року. Те саме діяння, якщо воно з необережності спричинило тяжкі наслідки, – такий же штраф, громадські роботи до 240 годин, виправними роботами до 2 років або обмеженням волі до 3 років.

В будь-якому випадку за спам передбачено конфіскацію програмних та технічних засобів, за допомогою яких було вчинено злочин, які є власністю винної особи. Наразі законопроект опрацьовується у Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

На даний момент діяльність із розповсюдження спаму врегульовується Правилами надання та отримання телекомунікаційних послуг, затвердженими постановою КМУ від 9 серпня 2005 року.

Источник

Добавить комментарий