В управлінні боротьби з кіберзлочинністю констатують, що крадіжки грошей з електронних рахунків компаній в Україні почастішали. Якщо ще влітку спостерігалася тенденція до збільшення крадіжок у окремих клієнтів інтернет-банкінгів, то зараз хакери все більше починають красти у компаній. Причому найчастіше це роблять в п’ятницю вечором, коли бухгалтери втрачають пильність. А за вихідні хакери можуть ретельно приховати усі свої схеми.

Гроші як окремих клієнтів, так і компаній, поступово стають частиною обігу в інтернеті. Через банкінг можна зручно переказувати працівникам компанії заробітну плату, замовляти в офіс необхідні товари тощо. Але про це чудово знають і хакери, які вже «поклали око» на підприємства. Найчастіше вкрасти гроші з рахунку компаній вдається завдяки вірусам. Хакерам необхідно лише змусити, приміром бухгалтера, завантажити на комьютер спеціальний вірус, програма може міститися в електронній пошті, яка виглядає діловою. Далі ж вірус на комп’ютері перехоплює платіж, який виконується через інтернет – програма просто змінює реквізити рахунку, на який переказуються гроші.

В управлінні боротьби з кіберзлочинністю попереджують, що особливо пильними треба бути по п’ятницям – у цей день крадуть гроші найчастіше. Поки йдуть вихідні, злочинці «замітають сліди» і знайти їх стає набагато складніше. Хоча правоохоронці кажуть, що у близько 70% відсотках випадків повернути гроші все ж вдається – чим швидше помічається крадіжка, тим більше шансів на повернення.
Уберегтися ж від таких крадіжок все ж можна – треба слідкувати, щоб на комп’ютерах у компанії було встановлено антивірусне програмне забезпечення. Також, вхід до інтернет-банкінгу у багатьох банках можна налаштувати з подвійним захистом, окрім логіну та паролю треба вводити пароль із СМС, яке надходить користувачу на мобільний. Причому такий пароль діє лише півхвилини – вкрасти його майже неможливо.

В. Костенко

Добавить комментарий