Після цілого ряду випадків серйозного тиску на інтернет-компанії в Україні, багато хто почав замислюватися про можливе перенесення серверів із базами даних за кордон. Таким чином можна уберегти свою компанію від захоплення та зупинки роботи. Але чи простіше буде захиститися таким чином – питання ще спірне.

Компанія «Футболка.ua», файлообмінник ex.ua, інтернет-магазини rozetka.ua та «Сокол» — все більше ресурсів потрапляють у список тих, на які правоохоронці виявляють серйозний тиск. Виходить, що тримати в Україні свої сервера – небезпечно, бо у будь-який момент їх можуть вилучити. Після скандальних перевірок та справ навколо тиску на онлайн-бізнес, все більше компаній починають думати про можливість переносу своїх серверів далеко за кордон. Так, приміром, інформація із ресурсу ex.ua не була вилучена із сайту вся. Більшість серверів із даними правоохоронці вилучили, але частина інформації досі зберігається на сервері за кордоном. Таким чином вдалося зберегти частину файлів.

Олег Вороненко, власник інтернет-магазину, що продає одяг, розповідає, що ідея про розміщення серверів за межами України йому сподобалася, навіть сам замислився про її впровадження. «У мене є свій інтернет-магазин. Дивлячись на те, що зараз відбувається, я думаю перенести свій сайт в одну з європейських країн, може, до Німеччини або Люксембургу«, – ділиться планами Олег.

Експерти погоджуються, що в деяких випадах тримати сервери в Україні стає небезпечно, тож тенденція переносу серверів за кордон може стати для країни масовою. Тримати дані за кордоном – безпечно, в Європі, наприклад, ніхто не конфіскує сервери без судового рішення. Проте разом із цим, юристи наголошують на відсутності закону про Інтернет в Україні, тож для переносу серверів треба підготовитися до усіх можливих юридичних нюансів справи. За кордоном теж серйозно ставляться до цієї проблеми, тож для розміщення своїх серверів треба їх офіційно реєструвати у певній країні.

Владимир Костенко

Добавить комментарий