Компанія GfK Ukraine проаналізувала темпи розвитку ринку пластикових карт у країні. Тож, кількість власників карт зростає, платежів також стає більше, як і користувачів інтернет-банкінгом. Але темпи росту сектора порівняно не високі.

Лого GfK

В Україні більшість дорослих людей використовують платіжні карти. У четвертому кварталі 2011 року таких нарахували більше 52%. У цей же період 2010 року власників карт було 45%. Тож висновок очевидний – кількість карт та операцій з ними виросла. Але насправді темпи росту операцій з картками дещо нижчі, ніж здається одразу. Наприклад для оплати в магазинах свої картки використовували у 2011 році 26% їх власників, а роком раніше таких було 21%. Зростання практично не помітне, якщо порівнювати з країнами Євросоюзу. Слід лише згадати досвід Швеції, в якій менше місяця тому відмовилися від паперових грошей узагалі.

Що ж стосується ситуації з оплатою комунальних послуг, то для цього виду операцій свої картки використовують за останніми даними 4,7% українців, проти 4,4% у попередньому році. Але слід зазначити, що такий низький рівень оплати комунальних послуг завдяки електронним грошам зумовлений у більшості випадків тим, що такі послуги ще не дуже квапливо запускають самі комунальні служби. Навіть у Києві далеко не за всі комунальні послуги можна розплачуватися карткою.

Що стосується мобільного банкінгу, то наприкінці 2011 року ним користувалися 6,8% власників пластикових карт, а у 2010 році ця цифра складала 5,4%. З інтернет-банкінгом ситуація ще гірша. Хоча номінально кількість користувачів послугою виросла, але фактично цифра майже не змінилась – збільшилася лише на 0,3%. Також зовсім не значно виросла й кількість користувачів послугами банків, що дізнаються про новини самих банків із інтернету – таких нарахували у четвертому кварталі 2011 року 7,1%, а у аналогічному періоді за 2010 рік їх було 5,9%.

Владимир Костенко

Добавить комментарий