В селі Єлизаветівка, на Дніпропетровщині розпочало роботу так зване «Соціальне таксі». Від звичайного його відрізняє не тільки дешевша ціна. Цікаво те, що розрахуватися з водієм можна пізніше. І не тільки грошима. А наприклад — віддати борг картоплею, яблуками з власного городу або іншою послугою, корисною громаді: відремонтувати автомобіль або допомогти у саді. Тим, хто зовсім не має чим сплатити за проїзд, в екстрених випадка послуга надається безкоштовно.

Ініціатор незвичайного проекту, голова Єлизаветівки, Максим Голосний, зберігає інтригу: каже, що «Соціальне таксі» — це тільки перший етап комплексного проекту по реформуванню економіки села.

Єлизаветівка сягає майже на 5 кілометрів у довжину. Селяни кажуть, що у певний час з транспортом бувають проблеми. Іноді дістатися важко не тільки найближчого населеного пункту, а й місцевого Сільпо або лікарні. В селі вже був випадок, коли чоловік помер лише через те, що швидка їхала на виклик декілька годин.

Соціальне таксі має вирішити цю проблему, і не тільки. Тепер, щоб замовити продукти або ліки, людям похилого віку не треба їхати в магазин та стояти у черзі. Зробити замовлення можна за телефоном діспетчера Соціального таксі, яке спрацює як локальна служба доставки. За невелику плату, а деколи і безкоштовно кур’єр доставить необхідні продукти і ліки просто до хати.

Викликати швидку, міліцію та охорону можливо також можливо по цілодобовому телефону диспетчера. Він вислухає проблему та сам прийме відповідне рішення про її належне опрацювання.

Таким чином, за думкою Максима Голосного, найближчим часом єлизаветівці отримають не просто таксі, а повноцінну Службу соціальної безпеки, за аналогом Американської служби порятунку 911.

Також у найближчих планах — встановлення літнім, хворим людям та інвалідам спеціальних безкоштовних GSM-терміналів, за допомогою яких зв’язатися з диспетчером, викликати таксі або повідомити про надзвичайну ситуацію буде можливо натиском однієї кнопки.

Скористуватися Соціальним таксі зможуть тільки мешканці села Єлизаветівка.

Наразі село обслуговує тільки одна автівка – старенька Таврія, яку активісти відремонтували власними силами. Але з ростом обсягів замовлень, планується залучатися більше водіїв з числа місцевих жителів, які зможуть виконувати замовлення на постійній основі або у вільний від основної роботи час на особистому автотранспорту. Максим Голосний не приховує, що таку ідею працевлаштування він позичив у всесвітньо-відомої компанії Uber. Таким чином всі бажаючи зможуть отримувати додатковий дохід, створювати робочі місця та якісний сервіс для решти селян.

Молодий голова Єлизаветівки має амбітні плани. За його словами, «Соціальне таксі» це лише первий етап відновлення сільскої економіки ті підвищення соціальних стандартів жітелів. Він сподівається, що за допомогою команди депутатів-однодумців та активістів буде створена нова модель сталого розвитку українського села, яка стане прикладом для подальших реформ місцевого самоврядування всієї України.

Добавить комментарий