Оцінка його китайського гіганта складає двісті мільярдів доларів.

Успіх Джеку Ма не впав з неба. Сам він з бідної родини, і перш, ніж стати засновником однієї з найбільших інтернет-компаній світу, спробував себе на багатьох сірих посадах.

Тепер Ма прагне допомогти іншим повторити свій шлях до успіху. Ма пропонує вельме унікальну стратегію. За словами Джима Кіма, президента Світового банку, Ма вишукує в Китаї сільські райони, де немає інтернету, а потім вибудовує необхідну для них інфраструктуру, щоб запустити і розширити власні компанії.
233
Кім пояснив це детальніше в інтерв’ю цифровому виданню Quartz:
Останнє, що я чув від Ма, було наступне — “Ми ідентифікуємо села, де немає доступу до Інтернету. Потім ми йдемо туди, до тих пір, поки є дорога і є телефонна мережа. А мобільне покриття, воно є майже всюди. І… — це так сказав мені Джек, — …я йду та знаходжу двох чи трьох молодих жінок, підкованих, які знаються на комп’ютерах, я даю їм комп’ютер, і з часом вони починають приймати замовлення з усього села«.

Це підтримує село в різний спосіб. По-перше, це дає можливість кожному замовляти речі он-лайн, як от пральну машинку, за доступними цінами. Це також дає можливість цим двом-трьом жінкам мати свій маленький бізнес у формі прийому замовлень від односельців. Та що найголовніше, це дає шанс підприємствам в невеликому селі вийти на ширший ринок через доступ до автофургонів, що курсують до них з міста.

Тепер, коли вантажівки, привозять, грубо кажучи, пральні машинки, до міста вони повертаються з продукцієї з цього села. Це змінює село фундаментальним чином, це модель розвитку”, — розповів Кім.

Яскравим представником цієї моделі є Хуань Ян-Квао — фермер, який став власником он-лайн магазину сумок. Річний прибуток його бізнесу складає чотири мільйони вісімсот тисяч доларів.

Завдяки онлайн платформі АліБаба Хуань зміг побудувати бізнес, продавати та поставляти по всьому Китаю.

Тепер ми можемо лишитися з сім’єю в рідному селі, адже завдяки Інтернету ми заробляємо більше, ніж якби працювали у великому місті”, — розповідає Хуань.

Кім сказав, що Ма особисто звернувся до нього з проханням про допомогу в поширенні своєї стратегії в інших частинах світу — в Африці, Південній Азії та Латинській Америці.

При цьому він не уточнив, як вони працюватимуть разом, але Кім дав зрозуміти, що він бачить великий потенціал в поширенні стратегії Ма різними країнами.

Кім зазначив, що люди в сільській місцевості, котрі могли б виїхати до міста чи не знайшли там роботи, вони працюють у власних компаніях, і це колишні фермери.

Добавить комментарий