Лого Visa

З 1 серпня платіжна система Visa запровадить в Україні принцип нульової відповідальності для власників її карт. «Такий принцип працює в США дуже давно. Visa вирішила поширити його на весь світ. Якщо шахраї вкрали гроші з картки без сприяння її власника, то людина не несе відповідальності за це. Після проведення розслідування банк повинен буде повернути гроші власнику картки, – розповіла директор з управління ризиками компанії Visa Лариса Макарова. – Ми даємо банкам півроку, щоб підготуватися і впровадити інструменти для цього».
Лого Visa
В Україні питання крадіжки грошей з карт стоїть гостро. Минулого року Верховний суд виніс окрему правову позицію, в якій вказав, що банки зобов’язані власним коштом повертати клієнтам гроші, вкрадені з їх карт шахраями, якщо немає доказів, що клієнти самі спровокували крадіжку своїми діями або бездіяльністю. Проте банки часто відмовляють у поверненні коштів через те, що клієнт повідомив про їх крадіжку вже після здійснення неправомірної транзакції.

У Visa вважають таку позицію неправильною. «Клієнт приносить гроші в банк, кладе їх на картку, а банк говорить, що в разі чого він відповідальності не несе. Це неправильно. Банки повинні вдосконалити свої системи безпеки, працювати зі страховими компаніями», – пояснює позицію Visa Лариса Макарова.

До тих банків, які не виконуватимуть цю вимогу, Visa збирається застосовувати заходи впливу. Але які це будуть санкції вона не розголошує.

Добавить комментарий