rada-404

Проект закону, який вже розглядався у Верховній Раді і був «успішно» відхилений, знову хочуть повернути в парламент для повторного розгляду. Про це повідомляє народний депутат Леся Оробець на своїй сторінці у Facebook. Оробець повідомляє, що законопроект, який повинен дозволити закривати будь-які інтернет-сайти без відповідного рішення суду, хочуть прийняти до виборів мера Києва.

rada-404

Як відомо, законопроект №6523 розглядався у парламенті цією весною. Тоді депутати не проголосували за спірний документ, який пропонував дати можливість закривати сайти за порушення авторських прав у 7-денний термін.

Зараз, як розповідає Оробець, цей проект закону знову хочуть повернути до розгляду. У документі пропонується на законних підставах закривати інтернет-ресурси за вимогою суб’єкта авторських чи суміжних прав. Законопроект є ініціативою депутата від Партії Регіонів Максима Луцького. Леся Оробець впевнена, що документ хочуть повернути в парламент перед виборами мера Києва, адже влада програла на місцевих округах вибори і втратила реальні шанси на боротьбу за крісло голови столиці.

Запропонований закон має працювати наступним чином – суб’єкт авторських чи суміжних прав подає скаргу до провайдера. Той розглядає звернення і відповідний сайт чи сайти на предмет порушеннь. Якщо предмет порушеннь підтверджується, наприклад на сайті знаходять піратський контент, то ресурс попереджують про необхідність вилучення з ресурсу незаконного контенту. Якщо сайт не виконує цю вимогу впродовж двох днів або ж не надає документи на спростування вимог скарги, провайдер може або вилучити контент з ресурсу, а або повністю закрити доступ до сайту. Причому, в законі не передбачена процедура розв’язання спору, а також не зрозуміло, на який термін можуть закрити сайт.

В. Костенко

Добавить комментарий