Журналісту західного видання вдалося дізнатися, з ким пов’язані Юрій Пісковий та Валерій Вавілов. Численні факти із розслідування справи пошуку справжнього власника найбільшого в Україні файлообміннику EX.ua говорять про те, що публічно відомі господарі ресурсу можуть бути підставними особами.

Лого EX.ua

Грехем Стек, журналіст західного інтернет-видання  Business New Europe, провів власне серйозне розслідування з метою встановити особи чи організацію, якій насправді належить ресурс EX.ua. Так, вдалося дізнатися, що ресурс пов’язаний із компанією яка уклала багато міжнародних угод, серед яких і продаж Нафтогазу нафтової вишки у минулому році.

Нагадаємо, що Юрій Пісковий ще у березні 2011 року оголосив себе одним із головних співвласників EX.ua. Але журналісту цей факт видався дивним, адже вдалося з’ясувати про зв’язок Піскового з латвійською корпорацією IOS. А саме ця компанія нещодавно була замішана у скандальному продажі нафтової вишки Нафтогазу за 400 млн. доларів, що на 150 млн. більше за її ринкову вартість.

Пізніше було з’ясовано, що Пісковий навіть допоміг IOS відкрити у Києві власний офіс і брав участь у пошуку персоналу компанії у столиці України. Сам Пісковий про цей факт заявляє, що він дійсно пов’язаний із цими подіями, але допомагав виключно з міркувань товаришування із керівниками компанії, а зараз ніякий зв’язок із корпорацією не підтримує.

Але пізніше Грехем Стек знайшов ще один цікавий збіг обставин. Серед власників самого EX.ua зареєстрована організація Altercom LTD зі Сполучених Штатів, а заснована вона була тією ж IOS, через їх панамський офіс. Пісковий відмовився коментувати цей збіг журналістові.

Доволі тісні зв’язки Піскового і IOS можуть говорити лише про те, що він, насправді, є лише номінальним власником ресурсу. Справжнім господарем EX.ua може бути один із українських інтернет-провайдерів, впевнений Грехем Стек.

Владимир Костенко

Добавить комментарий