Глобальний звіт найбільшої в світі дослідницької компанії TNS виявляє, що половина споживачів не хочуть, щоб їх турбували в соціальних мережах. Такими є результати глобального дослідження, яке сьогодні  опублікувала компанія TNS. «Змагаючись між собою в Інтернеті, компанії у всьому світі створюють свої профілі в соціальних мережах, на Facebook, YouTube тощо, щоб швидко й дешево спілкуватися зі споживачами. Але дослідження TNS виявило, що без урахування специфіки цільової аудиторії ці зусилля у половині випадків є марними», — кажуть у TNS.

Лого TNS

Дослідження TNS Digital Life – це всебічне вивчення 72 000 користувачів у 60 країнах – що і чому вони роблять в Інтернеті. Інтерактивну візуалізацію основних результатів можна знайти на tnsdigitallife.com.

Було з’ясовано, що 57% людей*** у розвинених країнах* не хочуть контактувати з брендами через соціальні медіа. В США ця цифра зростає до 60%, у Великобританії до 61%. Суттєвим є бар’єр просування брендів через соцмережі і в Україні – в нашій країні фактично половина користувачів (49%) не бажають, щоб компанії, бренди контактували з ними на подібних ресурсах.

Помилкові Інтернет стратегії породжують купу онлайн сміття: від сторінок без друзів на Facebook до блогів, які ніхто не читає. До цього додається ще й постійно зростаюча кількість відгуків споживачів про бренди – міжнародне дослідження показує, що практично половина споживачів (47%) коментують бренди в Інтернеті.

В результаті створюється величезний потік шумів, що засмічують Інтернет, в якому брендам важко бути почутими. Це — величезна проблема для компаній, які намагаються почати онлайн-діалог зі своїми споживачами.

«Завоювати та утримати клієнтів зараз складніше, ніж будь-коли, — вважає Метью Фроґґатт (Matthew Froggatt), Директор з розвитку TNS. – Світ онлайн безперечно надає величезні можливості для брендів, однак реалізувати цей потенціал можна тільки при застосуванні чітко таргетованих маркетингових стратегій. Обираючи неправильний канал або просто зливаючись з потоком онлайн-шумів, компанії ризикують відштовхнути потенційних споживачів та завадити зростанню свого бізнесу».

Під час дослідження TNS Digital Life у споживачів у всьому світі з’ясували, чи бажають вони спілкуватися з брендами на сайтах соціальних мереж  –  як для отримання інформації, так і для здійснення покупки.

Хоча 54% споживачів у світі*** (47% в Україні) визнають, що соціальні мережі є відповідним місцем для того, щоб дізнаватися про продукти, дослідження показує, що брендам слід більш ретельно обмірковувати свою поведінку онлайн, якщо вони хочуть використовувати її ефективно і поглиблювати відносини зі своїми споживачами.

Дослідження також виявило великі географічні відмінності, що вказують на ризики тих брендів, які застосовують дуже узагальнені підходи, не враховуючи потреби різних споживачів.

Деякі ринки, що швидко розвиваються**, виявились набагато більш відкритими до брендів у соціальних мережах. Наприклад, тільки 33% колумбійців*** і 37% мексиканців*** не хочуть, щоб їх турбували бренди в соціальних мережах. З іншого боку, 59% споживачів*** в країнах, що швидко розвиваються, вважають, що соціальні мережі є прийнятним місцем для того, щоб отримувати інформацію про бренди. Однак навіть у цьому випадку бренди все ж таки мають обережно планувати і здійснювати свої онлайн комунікації, для того щоб не відштовхнути споживачів і не завдати шкоди замість очікуваної користі.

Метью Фроґґатт (Matthew Froggatt) пояснює: “Онлайн-сміття – це скупчення тисяч брендів, які метушаться в мережі, не розуміючи, до кого вони хочуть звернутися і для чого. Багато брендів усвідомлюють, що їм потенційно доступні величезні аудиторії в соціальних мережах; але часто вони не розуміють, що цей простір належить споживачеві, і присутність брендів має бути відповідною і виправданою”.

Дослідження TNS Digital Life також проливає світло на актуальне питання: чому люди все ж  таки взаємодіють з брендами онлайн.  46% тих, хто розміщує свої  коментарі про компанії, роблять це, бажаючи  дати пораду. В Україні цей показник трохи вищий, він складає 50%.

Результати дослідження також показали, що люди в Інтернеті частіше хвалять бренди, ніж сварять (13% і 10% у світі, 12% і 9% в Україні відповідно).

Однак мотивація онлайн коментарів може бути і корисливою.  61% споживачів у світі (66% в Україні) підтримують контакт з брендом онлайн заради акцій та спеціальних пропозицій.

Вивчаючи глобальні контрасти, компанія TNS виявила, що споживачі ринків, які швидко розвиваються, мають величезне бажання витрачати більше часу та грошей в Інтернеті, ніж зараз. І це відкриває для брендів великі можливості для росту.

Проте в цих країнах необхідно вирішити ще безліч проблем, пов’язаних з інфраструктурою, перш ніж компанії зможуть дійсно перейнятися ентузіазмом до цифрового світу. Майже половина (48%) користувачів у країнах, що швидко розвиваються (в Україні – тільки 22%), могли би більше користуватися Інтернетом, якби він був дешевшим. Їх число різко зростає в Африці: до 81% людей в Гані, 71% в Нігерії та 68% в Кенії.

Аналогічно, якщо на розвинених ринках тільки чверть користувачів*** розглядає соціальні мережі як відповідне місце для покупки товарів, у країнах, що швидко розвиваються, ця цифра сягає 48%, в тому числі в Україні – 42%.

Якщо говорити про практику онлайн покупок, азіатські споживачі є лідерами в освоєнні колективних покупок та покупок через мобільний телефон. Майже половина (46%) споживачів у Китаї вже використовують інструменти колективних покупок – різко відрізняючись від Європи, де відсоток таких користувачів низький, — всього 6% у Швеції та Фінляндії, і 10% в Україні.

Популярність покупок за допомогою мобільних телефонів також є високою в цьому регіоні: 34% користувачів мобільного Інтернету в Китаї та Південній Кореї здійснюють покупки за допомогою своїх телефонів, на відміну від 16% в Україні.

Метью Фроґґатт додає: «На ринках, що швидко розвиваються, споживачі мають величезне прагнення до більшого доступу до Інтернету та мобільних сервісів. Digital Life показує, що разом із розвитком онлайн спільнот, бренди, які зможуть прорватися крізь онлайн-шуми, отримають фантастичну можливість швидкого росту завдяки цій базі споживачів, що зароджується».

Примітки

Розвинуті ринки (країни): Австралія, Австрія, Бельгія, Канада, Чеська Республіка, Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Гонконг, Ірландія, Ізраїль, Італія, Японія, Люксембург, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Португалія, Республіка Корея, Сінгапур, Словацька Республіка, Іспанія, Швейцарія, Швеція, Тайвань, Об’єднані Арабські Емірати, Великобританія, США.

** Ринки (країни), що швидко розвиваються: Аргентина, Бразилія, Чилі, Китай, Колумбія, Єгипет, Естонія, Гана, Угорщина, Індія, Індонезія, Кенія, Малайзія, Мексика, Мороко, Нігерія, Пакистан, Перу, Філіппіни, Польща, Румунія, Росія, Саудівська Аравія, Південна Африка, Танзанія, Таїланд, Туреччина, Уганда, Україна, В’єтнам.

*** Це стосується тільки користувачів соціальних мереж.

TNS консультує клієнтів стосовно стратегій зростання при виведенні на ринок нових продуктів, інновацій, переключення споживачів з бренду на бренд, стейкхолдер менеджменту, завдяки загальновизнаній експертизі й передовим методикам. Будучи присутньою у більш ніж 80 країнах, TNS спілкується зі споживачами в усьому світі більше, ніж будь-хто, і розуміє мотиви поведінки людей, а також їхні вподобання в різних культурних, економічних і політичних регіонах світу. TNS входить в Kantar, одну з найбільших у світі груп, що надає інсайти та інформаційно-консультаційні послуги.

Источник

Добавить комментарий