Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект №7132 про внесення змін до закону «Про захист суспільної моралі».

Законопроект зареєстрований ще рік тому, у вересні 2010. Він передбачає створення спеціального колегіального державного органу для «утвердження моральності у суспільстві» – Національної комісії України з питань захисту суспільної моралі, на зміну існуючій зараз Національній експертній комісії України з питань захисту суспільної моралі (НЕК).

НЕК мала бути ліквідована в рамках адміністративної реформи, указ про яку підписав ще в грудні 2010 року Янукович, однак вона досі існує, і уряд так і не створив ліквідаційну комісію.

Згідно з законопроектом оператори та провайдери телекомунікацій, що надають послуги з розміщення, зберігання та доступу до веб-сайтів, а також послуги доступу до мережі інтернет, зобов’язані протягом доби вживати заходи щодо обмеження вільного доступу до веб-сайтів (чи їх частин), визначених Національною комісією з питань захисту суспільної моралі еротичними.

Фактично це означає, що Комісія матиме право вимагати від інтернет-провайдерів забороняти доступ до сайтів, на яких була розміщена еротика. Наприклад, на сайті Facebook хтось розмістив відео/фото еротичного змісту. Потенційно – це вже підстава, щоб заборонити доступ всім українцям до соціальної мережі.

Законопроектом також передбачається, що хостери за наявності рішення суду протягом доби повинні забезпечувати технічними засобами видалення контенту, що завдає шкоди суспільній моралі, у тому числі дитячої порнографії, з національного сегменту мережі інтернет, а за умов його розміщення поза межами України – надійне блокування доступу до нього з національного сегменту мережі інтернет.

Закон передбачає тісну співпрацю провайдерів з провоохоронним органами. На їх запит в рамках заходів з протидії поширенню в телекомунікаційних мережах інформації, що завдає шкоди суспільній моралі, провайдери повинні невідкладно надавати інформацію, за допомогою якої можна встановити:

  • особу користувача послуги (тобто навіть не того, хто розмістив, а хто дивився – користувався послугою).
  • місце встановлення телекомунікаційного обладнання, час та місце створення, функціонування інформаційних ресурсів та дані щодо доступу до них користувачів телекомунікаційних систем.

А ще законопроект передбачає створення за кошти державного бюджету…  Єдиної спеціалізованої інформаційно-телекомунікаційної системи даних щодо стану суспільної моралі. Довго намагались зрозуміти, що ж це таке має бути. Але так і не зрозуміли.

Источник

Добавить комментарий