Міжнародна некомерційна організація ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), що розподіляє доменні імена та ІР-адреси, закріпила за Україною кириличний домен першого рівня .укр, повідомляє АІН з посиланням на сайт організації.

За підсумками другого етапу (String Evaluation) процесу отримання Україною власного кириличного домену їй було виділено сполучення літер кириличного алфавіту «укр.» (xn--j1amh). Саме доменне ім’я ще не делеговане, фактично «.укр» лише забронювали.

За правилами ICANN реєстрація доменів першого рівня, що складаються з літер нелатинських алфавітів, відбувається у три етапи. На першому, після отримання заявки від країни, готується процедура та визначається організація, яка делегуватиме домени в країні (в Україні це Український мережевий інформаційний центр, заснований Кабінетом Міністрів і очолюваний Юрієм Гончаруком). На другому бронюється сполучення літер. Третій, у який зараз входить Україна – запуск домена.

Вперше нелатинські домени першого рівня запрацювали в травні 2010 року. Це домени арабською мовою, їх отримали Єгипет, Саудівська Аравія і ОАЕ.

Зараз в Україні існують кириличні домени системи IDN (Internationalized Domain Names). Вони складаються зі слів, записаних літерами національного алфавіту, але вимагають одночасного використання латиниці для запису правої частини доменної адреси com.ua або kiev.ua.

Источник

Добавить комментарий