Сергій Петренко, директор Яндекс-Україна, став представником Яндекса в Білорусі, де він буде займатись розвитком пошуку, локалізацією сервісів та пошуком партнерів.

Сергей Петренко

Анна Федорова, яка раніше представляла Яндекс в Білорусі, тепер буде відповідати за міжнародний розвиток компанії в її московському офісі.

Яндекс прийшов у Білорусь відносно нещодавно – в квітні 2010 року був запущений портал yandex.by, пошуковий сервіс якого враховує морфологію білоруської мови, а решта сервісів оптимізовані для жителів цієї країни. За півроку з моменту запуску Яндекса в Білорусі, його пошукова частка, за даними Liveinternet.ru, виросла на 13% – до 37%, а щотижнева аудиторія складає 1,5 млн відвідувачів. Цікаво, що інтерфейс Яндекса білоруською мовою використовує всього 4% користувачів порталу.

Ми спитали Сергія Петренка, які зміни тепер повинні відбутися в роботі компанії.

— Як ви плануєте розподіляти свій робочий час – яка, наприклад, його частка буде приділятись Білорусі?

— У мене і раніше не було жорсткого розподілу робочого часу – ось ці 46 хвилин я думаю про Яндекс в Україні, а ось ці 14 – про свій блог. І зараз я не планую вдаватися до жорсткого планування. Змін якраз дуже небагато – просто тепер усі питання, які я раніше порушував та обговорював щодо України, я порушуватиму і обговорюватиму про обидві країни. Мабуть, єдина серйозна зміна – це необхідність включити до свого календаря події інтернет-ринку Білорусі. Наприклад, через кілька тижнів я прилечу в Мінськ на конференцію Optimization.by і надалі планую регулярно приїжджати на цікаві заходи.

— Чому компанія не призначила на цю посаду когось із білорусів? Адже очевидно, що людина з цієї країни буде добре орієнтуватись в ситуації на ринку.

— Якщо йдеться про ринок інтернет-реклами, то на даний момент ми структурно розділяємо напрями інтернет-реклами та інтернет-сервісів, і в Білорусі робота з рекламодавцями організована в основному через агентства. Моє завдання — це розвиток сервісів Яндекса для білоруських користувачів, і для цього важливо не лише розуміти країну (що в будь-якому випадку не є завданням однієї людини), але й уміти організовувати роботу всього Яндекса з урахуванням місцевих вимог.

— Чи будуть працівники українського офісу Яндекса долучатись до роботи в білоруському?

— У роботі Яндекса в Білорусі можуть брати участь співробітники будь-якого офісу Яндекса. Ми – єдина компанія, розташована в декількох країнах, і вибір співробітника для розв’язання того чи іншого завдання визначається не лише його місцезнаходженням. Так, в українських офісах Яндекса досить багато співробітників, які займаються не лише українськими завданнями.

Источник

Добавить комментарий