Про такі плани розповів Вячеслав Горобець, експерт з локального економічного розвитку «Команди розвитку та реформ» села Піщанська.

Кожен мешканець громади може отримати платіжну картку Піщанської громади, за допомоги якої можна буде купити та продати товари місцевого виробництва.

Щоб замовити свіжий хліб з місцевої пекарні, м’ясо або молоко з магазину, трактор для обробки своєї ділянки, більше не треба чекати зарплати або пенсії. Вам взагалі не потрібна гривня. Всі розрахунки будуть проводитися в локальній умовній одиниці та відображатися на балансі кожного учасника спільноти. Заробити таку «локальну валюту» можливо, продав свій товар або послугу спільноті, наприклад — здати врожай зі свого городу заготівельній конторі.

Юридично такі відношення передбачені законодавством України у вигляді Споживчого кооперативу. А сучасні технології (смартфони або платіжні смарт-картки) роблять такі взаєморозрахунки швидкими та зручними.

Як наслідок, в локальній економіці відбуваються наступні зміни:

  • Зростає попит на продукцію місцевого виробництва
  • Зменшуються накладні витрати та роздрібна ціна
  • Збільшується кількість робочих місць
  • Покращується якість товарів та послуг, а також їх асортимент
  • Покращуються стосунки всередині громади та рівень кооперації

Споживчий кооператив — це підприємство, що належить споживачам і демократично управляється ними. Кооперативи створюються для задоволення потреб і сподівань своїх членів. Вони діють в рамках ринкової системи, незалежно від держави, як форма взаємної допомоги, орієнтованої на надання якісних послуг, а не отримання прибутку

Фактично, всередині спільноти проводиться оптово-роздрібна закупівля-продаж товарів та послуг безпосередньо у виробника (оминаючи посередників) та реалізуються через мережу комунальних торгівельних закладів.

Такі системи вже з’являються в інших регіонах і швидко розвиваються. В цьому змогли переконатися члени Команди Розвитку та Реформ, які познайомились з роботою системи взаєморозрахунків GEO, яка вже більше року працює в Коломиї.

Особливість цієї системи — унікальний алгоритм «ліній довіри» між користувачами, які створюються за принципом «Теорії шести рукостискань» та запобігають зловживанням кредитним лімітом економіки громадою.

Така система не тільки покращує торгівельну активність громади, але й виступає потужним засобом безвідсоткового взаємного кредитування підприємницької активності та фінансування суспільно-корисних проектів, без залучення коштів зовнішніх ресурсів (банків, інвесторів тощо).

«Наша громада має потужний виробничий потенціал, який не використовується саме з причини дефіциту грошей та інвестицій. Впровадження подібної моделі збільшить можливості кооперації всередині громади, дозволить людям об’єднуватися та суттєво збільшити свою торгівельну спроможність – говорить Вячеслав Горобець. Те, що подібні системи працюють, свідчить і міжнародний досвід. У світі вже більше 500 локальних платіжних систем. Економічний ефект вражає – зростання локальної економіки становить до 1500% за 2-3 роки! Ми маємо досвід та дорожню карту, як змусити це працювати на користь нашої громади».

Історична довідка

Соціальна цінність 

Кооперацію часто розглядають в якості невід’ємної частини досягнення більш широких соціальних цілей.

Наприклад,  основний документ Родчейльських піонерів, які створили перший споживчий кооперативів в Англії в 1844 році, виходить далеко за рамки простого магазина, з якого вони починали: «Якнайшвидше це товариство має приступити до організації сил виробництва, розподілу, освіти, та врядування».

Кооперативні федералісти (термін введений в роботах Беатріс Вебб), були прихильниками формування федерації споживчих кооперативів заради соціальних реформ, які передбачали економічну демократію і справедливість, прозорість, кращу якість товарів та фінансові вигоди для споживачів.

Сучасна економічна доктрина прагне перетворит великі приватні монополії на споживчі кооперативи, і передати їм деякі функції, що сьогодні виконує держава.

Добавить комментарий