безопасность

Інтернет-магазини масово припинили доставку товарів у АР Крим. На своїй сторінці у Facebook засновник і співвласник інтернет-магазину Rozetka Владислав Чечоткін написав, що на півострів продукція більше не відправлятиметься.

1

Компанії з топової десятки (у сфері електронної комерції) підтвердили цю інформацію. У Fotos.ua повідомили, що доставка замовлень у Крим тимчасово неможлива. Діяти будуть залежно від того, як розвиватиметься ситуація, однак поки взято паузу на тиждень. На інтернет-ресурсі ModnaKasta з’явилося аналогічне повідомлення:

2
3

Але таке рішення інтернет-магазинів очікуване. Адже найбільші українські кур`єрські служби  «Нова пошта» і «Delivery» припинили співпрацю з  Кримом через нестабільну ситуацію. На сайті останньої повідомили: «В связи с введением ограничений на въезд грузового автомобильного транспорта на территорию АР Крым, грузы, для доставки в города Алушта, Бахчисарай, Джанкой, Евпатория, Керчь, Севастополь, Симферополь, Советский, Судак, Феодосия, Ялта с 13.03.2014г. приниматься не будут. Все ранее принятые к отправлению грузы, будут доставлены в города прибытия, как только возобновится свободный въезд грузового транспорта в АР Крым. В настоящий момент автотранспорт с грузами стоит на границе АР Крым в пунктах пропуска Армянск и Чонгар.»

4
5

Тим часом компанія експрес-доставки вантажу та пошти «Автолюкс» відновила роботу, хоч і не виключає ймовірності затримок.

6

Відрізаною АР Крим може стати не лише від ринку електронної комерції. Інтернет сколихнули повідомлення про те, що в АР Крим обмежили видачу готівкових коштів через банкомати в розмірі 300 гривень, а відділення українських банків на території півострова збираються націоналізувати. Така постанова начебто була видана прокремлівською Радою Міністрів АР Крим і підписана Сергієм Аксьоновим 12 березня. У ній також йдеться про заборону на зняття коштів з депозитних рахунків. Ця постанова з’явилася на сторінці Facebook головного фінансового аналітика ТОВ «РА «Експерт-Рейтинг» Віталія Шапрана, повідомляє Insider. Відповідно до постанови самопроголошений прем’єр наказує «обмежити видачу готівкових коштів у відділеннях комерційних банків (в тому числі банкомати) сумою 300 гривень«.

Постанова № 12-Д/14 «Про регулювання діяльності банківської системи на території Автономної республіки Крим в умовах політичноїнестабільності

7

Прес-секретар ПриватБанку Олег Серга спростував цю інформацію:

«Змін у розрахунково-платіжній системі не відбулося. Тобто існують деякі обмеження, але вони діють ще від 1 березня. З 21 лютого клієнтам «ПриватБанку» дозволили знімати з карт не більше 3000 гривень на добу, а зараз ліміт щодо зняття готівки становить 1500 грн. Інформація про встановлення ліміту на рівні 300 грн (та й сама постанова про націоналізацію) – абсурд. Щодо змін у проведенні фінансових операції на міжбанківському рівні мені не відомо, однак в системі ПриватБанку все працює. Так само і зі здійсненням платежів через Приват24«.

Та ця постанова і справді надто схожа на фейк. Достатньо звернути увагу на шапку документу й порівняти її з офіційною.

У ялтинському відділенні банку «Хрещатик» таке спростування підтвердили. Мовляв, постанову бачили, та за «постанову» не вважають. Ліміт на зняття коштів у розмірі 1500 грн встановлений і в «Хрещатику», і в «Альфа-банку». У відділенні «Сімферопольське №1» розповіли, що клієнти з інших банків не можуть зняти більшу суму, однак для власних є привілеї. Також зауважили, що керуються рекомендаціями НБУ, а тому ліміти для отримання валюти становлять 1500 $ та 1300 €. У відділенні ВТБ Банку «Євпаторійське» стверджують, що про вищезазначену постанову Аксьонова не знають. Та обмеження на зняття готівки з банкомату встановили на рівні 1000 грн.

Також нагадуємо, що 21 лютого Нацбанк прийняв постанову, якою з 24 лютого зменшив з 40% до 20% частку обов’язкових резервів, що формуються кредитними установами на окремому рахунку в Нацбанку, а 28 лютого дозволив банкам видавати валютних вкладів не більше ніж на еквівалент 15 000 грн на добу.

Водночас, варто зазначити, що завдяки півострову та Донбасу українські банки опинилися в скрутному становищі. Саме в цих регіонах спостерігався найбільший відтік коштів. Хоча в цілому ажіотаж почав спадати: «Якщо ще два тижні тому населення щодня знімало у нас з депозитів від 120 до 160 млн грн на день, то в минулу середу – вже тільки 70 млн грн, в четвер-п’ятницю – 60 і 59 млн грн відповідно. Зараз найбільший відтік припадає на Луганську і Донецьку області», – розповів голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов виданню «Вести».

Голова правління Укргазбанку Сергій Мамедов зазначив, що поки в Криму закривалися лише ті відділення банків, поряд з якими проходили масові демонстрації, однак така ситуація спіткає й інші банківські установи, якщо виникне  загроза співробітникам, клієнтам або грошам.

Добавить комментарий