Лого WebMoney
Скандал навколо системи WebMoney обростає новими подробицями: організатори системи підозрюються в легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом за статтею 209 Кримінального кодексу. Юристи вважають, що компанії буде складно довести легальність своєї діяльності в Україні. Втім, користувачам системи навряд чи загрожують якісь судові наслідки.
Лого WebMoney

Як повідомило газеті Коммерсант джерело в Міністерстві доходів і зборів, особи причетні до WebMoney підозрюються в скоєнні злочину згідно ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу (легалізація (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом).

Щоб підтвердити ці підозри і зібрати докази, 11 червня податківці провели обшук в офісі WebMoney. Отримані дані дозволили Міндоходів заявити про виявлення «значних порушень» в роботі ТОВ «Українське гарантійне агентство», яке є гарантом платежів системи WebMoney Transfer в Україні.

Тоді ж було заблоковано 60 млн грн на банківських рахунках системи. Основні претензії торкаються того, що система WebMoney працює попри те, що її правила діяльності не були погоджені з НБУ. З 2012 року в Україні заборонений обіг електронних грошей без такого узгодження.

WebMoney свої правила не реєструвала і стверджувала, що оперує не електронними грошима, а титульними знаками – відповідно до ст. 512 і ст. 656 Цивільного кодексу.

Максимальна санкція, яка загрожує посадовим особам WebMoney – позбавлення волі на термін від 8 до 15 років, а також конфіскація особистого майна, засобів або іншого майна, отриманого злочинним шляхом.

На своїй офіційній сторінці в соціальній мережі Facebook система WebMoney закликала користувачів не панікувати. «Ми працюємо для вас і робимо усе можливе і неможливе для того, щоб усі питання були вирішені в найближчому майбутньому, щоб ні в якому разі не постраждали ваші інтереси. Дуже просимо не панікувати, оскільки ми з вами в одному човні, і запевняємо, що цей човен міцний і зроблений на совість», – зазначено в повідомленні.

«Українське гарантійне агентство» здійснює купівлю-продаж прав вимог до первинного дебітора – Українського професійного банку. В Укрпрофбанку ніяких подробиць не надають, посилаючись на те, що WebMoney – їх клієнт, і уся інформація є банківською таємницею.

Юристи сумніваються в тому, що WebMoney вдасться довести легальність своєї діяльності через особливості української судової системи.

«Найімовірніше, люди в уряді мають бажання підібрати під себе увесь ринок платежів. Тому WebMoney, швидше за все, оголосять електронними грошима і звинуватять в незаконній підприємницькій діяльності на території України, а осіб, які до цього причетні, притягнуть до кримінальної відповідальності», – говорить старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.

Спочатку Міндоходів звинуватило і власників гаманців WebMoney в спробі приховати нелегальні фінансові операції. Проте потім ця заява була відкликана. Юристи вважають, що користувачам системи навряд чи варто побоюватися якихось наслідків. «Користувачам системи нічого не загрожує. Інакше, керуючись логікою Міндоходів, треба і усіх клієнтів банків притягати до відповідальності. Якщо якийсь банк незаконно отримав гроші, то виходить, що видані кредити теж незаконні. Це просто залякування», – вважає Ростислав Кравець.

Добавить комментарий