Співробітники Служби безпеки України при підтримці російських колег викрили групу хакерів, яка поцупила в мережі вже більше 250 тисяч доларів з рахунків приватних організацій. Кіберзлочинці отримували доступ до сервісів інтернет-банкінгу і просто переказували кошти на власні рахунки. Так тривало п’ять років, після чого хакерів все ж викрили і знайшли. Тепер злочинці постануть перед законом.
kreditka

Зараз ведеться слідство, у хакерів вилучене комп’ютерне обладнання, з якого здійснювалися останні атаки. Наразі відомо, що отримувати доступ до інтернет-банкінгу хакерам допомагав спеціально розроблений вірус. Грабіжники переказували кошти на рахунки фірм, які пізніше виявилися підставними. Остання операція з пошуку хакерів тривала близько року. «Хакери створили вірус, який проникав в комп’ютери при скачуванні фотографій або перегляді відео в інтернеті», — розповідає співробітник СБУ. «Він отримував доступ до даних бухгалтерії, програми 1С, паролів і електронних ключів, після чого передавав їх шахраям. Програма постійно модифікувалася, тому антивірусні засоби захисту її не ідентифікували», — пояснюють у Службі безпеки.

Але навіть після отримання усіх необхідних даних хакери не поспішали переказувати гроші. Злочинці вивчали діяльність фірми та ініціювали платежі, які виявлялися підставними. В Україні, за попередніми даними, від діяльності групи хакерів постраждало не менше 30 компаній. Тут хакери працювали останні 5 років, а до цього успішно грабували фірми в Росії. Усі хакери розташовувалися в різних українських містах, а керував групою головний злочинець, що жив у Одесі.

В. Костенко

Добавить комментарий